#18M antiracista: Declaració del Corrent Socialisme Internacional

Aprofitem les manifestacions del 18 i el 19 de març per construir el moviment global contra el racisme

Declaració del Corrent Socialisme Internacional: Stop Trump! Aprofitem les manifestacions del 18 i el 19 de març per construir el moviment global contra el racisme!

[En castellano] · [In English]

L’elecció de Donald Trump va marcar un gir brusc cap a la dreta en la política de la classe dominant dels països capitalistes més rics. A la Casa Blanca hi ha un descarat racista i sexista que promou el nacionalisme econòmic i el lema de “America First”, a més de tenir assessors reaccionaris com Stephen Bannon, qui argumenta que Occident està en guerra amb el món islàmic. L’ordre executiva de Trump per prohibir l’entrada a EUA de la ciutadania de set països majoritàriament musulmans —encara que la hagin frenat els tribunals— assenyala una nova ofensiva islamòfoba.

Per descomptat, l’elecció de Trump no és l’únic indici del gir cap a la dreta. A Gran Bretanya els conservadors, sota la batuta de Theresa May, estan tractant d’imprimir un segell racista i xenòfob al referèndum per abandonar la Unió Europea. I l’amenaça és que les coses es posaran encara pitjors.

A França, Marine Le Pen del partit feixista, el Front National, encapçala les enquestes de les eleccions presidencials amb un programa de rebuig patriòtic a la globalització que es fa ressò de molts elements del discurs de Trump. A Alemanya, Alternative für Deutschland arrossega tot l’espectre polític burgès cap a la dreta i la islamofòbia. Geert Wilders tracta d’aconseguir el mateix als Països Baixos.

Molts anys de racisme institucional, impulsat per governs de centreesquerra i centredreta, i dirigit contra persones migrades, refugiades i musulmanes, han ajudat a donar respectabilitat a la nova dreta.

Les batudes de Trump contra immigrants “il·legals” beuen de la política de Barack Obama de deportacions massives. Els esforços de la UE per construir la Fortalesa Europa al llarg dels últims 30 anys han donat com a fruit la mort de molts milers de persones migrades i refugiades a la Mediterrània.

Tan greu és l’amenaça de la dreta que molta gent a l’esquerra està temptada a formar aliances amb el centre neoliberal, ja desacreditat. Això ho veiem molt clarament a Estats Units, on l’ala corporativa i clintonista del Partit Demòcrata intenta dominar la resistència contra Trump.

I és veritat que cal la unitat més àmplia possible per combatre la dreta. Però si això és sota la forma d’aliances electorals “republicanes” —amb els mateixos partits responsables de les polítiques econòmiques neoliberals que han empès votants desil·lusionats cap als braços de Trump, Le Pen i altres similars— el seu efecte pot ser el d’enfortir l’extrema dreta.

L’alternativa resideix en les protestes massives que han sorgit des de començaments d’any: les marxes de dones a Estats Units i en altres parts davant la presa de poder de Trump; les protestes contra el seu veto a musulmans; la gran manifestació per l’acollida de refugiats a Barcelona el 18 de febrer; la resposta combativa davant el brutal atac policial contra el jove treballador Théo al suburbi parisenc d’Aulnay-sous-Bois… Necessitem un moviment mundial que construeixi el seu poder, no només a través de manifestacions, sinó també mitjançant vagues, per revertir l’ofensiva dretana.

Un pas important en el desenvolupament d’aquest moviment arriba el cap de setmana del 18 al 19 de març. El dissabte 18 de març és el Dia de Nacions Unides contra el racisme, que als últims anys s’ha convertit en una jornada internacional de protesta contra el creixement de l’extrema dreta i del racisme anti-migrant. Moltes més manifestacions antiracistes estan programades arreu del món el 18 al 19 de març d’aquest any. Com més grans i extenses siguin, més fortes seran les bases per a les lluites del futur. Com corrent, ens comprometem a construir aquestes protestes de la manera més àmplia possible i cridem a activistes socialistes i antiracistes de tot arreu a unir-se a nosaltres en aquests esforços.

Coordinació del Corrent Socialisme Internacional
internationalsocialists.org

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s